АТАКА била феномен… Ха!

Много се писа и още по-много се изговори за този така наречен „феномен АТАКА”. След като „вождът” на тази нова формация беше заклеймен и охарактеризиран с най-различни епитети и темата се поизчерпа, се премина и към заклеймяване и охарактеризиране на електората на партията. Хората, гласували за „АТАКА” бяха наричани по всевъзможни начини, като се започне от лумпени, през фашисти та до крайно леви сталинисти. Но докато всички се надпреварваха да осмиват бутафорните псевдохитлеровски пози на Волен Сидеров и да дават информация за генезиса на фашизма и нацизма, докато си задаваха въпроса дали е възможно в началото на 21 век в България да си отгледаме странната лявофашистка партия, която си завъдихме, много малко бяха хората, които се опитаха да дадат обяснение за произхода на това явление.

Аз политолог не съм. Не съм и социолог. Не съм и Интелектуалец, тоест вероятно нямам правото да давам компетентно мнение по всеки наболял въпрос, каквото е явно задължението на доста голям брой професионални интелектуалци в страната ни. Само дето по стечение на обстоятелствата Господ ме е наказал да живея в България (тоест греховете ми в отминалия ми живот не ще да са били чак такива, че да заслужа житие в Сомалия, Бангладеш или да речем, в Босна). И от позицията на нормален средностатистически българин няма как да не отбележа следните неща:  Да, Волен Сидеров си служи с жестове, характерни за Хитлер на митинг. Копирал е поведението му, навлякъл е строг черен шлифер и приказва за изтребление на евреи, с което гали ушите на скинарите и на тази част от хората, които имат навика, след като се огледат притеснено, да ти съобщят, че още три хиляди години пр. Хр. Тайна Юдомасонска Организация е разработила План за Използването на Психотронно Оръжие, с Което да Унищожи Великата Българска Нация™. За доказателство на това твърдение нерядко се посочват и излезлите книги на Вожда, запълнени от кора до кора с бълнувания за Световна Еврейска Конспирация, с „доказателства” кой знае откъде изсмукани за това, че цялата световна икономика се върти все от евреи, че същите са виновни за… Тук се затруднявам. „Бумерангът на злото” веднъж ми беше пробутан от прекалено засилен антисемит, та докато да му го върна, останах със смътното впечатление, че евреите комай не са виновни само избухналата свръхнова в края на Галактиката.

Проблемът обаче знаете ли кой е? Че Сидеров тези книги не ги е написал вчера. След неуспешните му гастроли из различни вестници, този човек явно се е почувствал осенен от творчески талант, почувствал е нужда да сподели с нас прозренията си, а иначе казано е проверил дали в пазарната ниша на антисемитизма има още хляб. Само дето на кметските избори, когато се беше кандидатирал за столичен градоначалник, внезапно откри, че май в нишата хляб почти не е останал…

И така, „АТАКА”. Нейният безспорен успех. На какво се дължи? На антиюдомасонските заклинания на „вожда” й? Нима? А защо, за разнообразие, да не изпратим малко на почивка прословутата си етническа толерантност и да не се опитаме да си поговорим сериозно? Може ли? Като начало ще започна с това, че определен брой от хората, които са склонни да гласуват, винаги и задължително упражняват законното си право, подкрепяйки Чудото.

Иначе казано, ако се появи човек, който започне да Говори Истини™ (с други думи налучка общественото настроение и се изхитри да рецитира на глас проблемите, които всички виждат, но политиците нищо не правят, за да ги разрешат), ако този човек съчетае Говоренето на Истини с определено излъчване, ако успее да доведе прозренията си до хората, то той гарантирано ще спечели една немалка част от гласовете на изборите. Ярък пример в това отношение е Жорж Ганчев, който с поведението си на падал системно на главата си клоун, нахлу в парламента с летящ старт. Само защото Говореше Истини™. Нищо друго не е правил. Нищо не обещаваше. Просто излизаше с китарата си, изпяваше песничка, обясняваше, че е холивудска звезда, правеше смешни жестове с ръце, призоваваше българинът да не го гледа умно, след което започваше със същината, а именно: „заплатите са ниски, пенсиите са още по-ниски, цените са много високи, политиците са корумпирани…” и т. н. Но тъй като тогава това бяха основните неща, които тормозеха хората, а пък същевременно „по телевизора” ни казваха, че жизненият стандарт скачал главоломно, само с едно простичко говорене на истини и една недобра шоу-програма Ганчев взе, че вкара цяла парламентарна група.

Осем годни след Виденов обаче реалностите са малко по-различни. Не знам каква точно беше причината медиите да направят и невъзможното, за да дискредитират едно успешно правителство и да очернят до неузнаваемост неговия премиер (да, съгласна съм, че вероятно са си позаделяли това-онова, ама четири години по-късно няма нито едно доказателство, което да подкрепя тези твърдения, нали, но то сигурно е защото Те са купили съдиите и затова е така), като върхът на еуфоричното им състезание по синхронно оплюване бе достигнат, когато Костов беше обвинен в къде прякото, къде косвеното участие в убийството на малкия Пепи. Е това вече беше уникално грозно, та дори и уродливо. В резултат, към края на мандата на тогавашния парламент, хората бяха стигнали до смътното убеждение, че правителството се състои от шайка кръвопийци-главорези, които притежават 1/4 от страната, а премиерът е еманацията на Абсолютното Зло, като не му стига и това, но притежава останалите 3/4 от земята българска, в това число цялата плажна ивица без някой и друг хотел, който принадлежи я на Надежда Михайлова, я на Йордан Соколов, всички зимни курорти, без някоя ски-писта и по-малка хижа, които принадлежат на Муравей Радев да речем…

И тогава, о чудо, взе, че дойде на крака сред нас сам Богът от Машината! Със заредени батерии, с екип отбрани юпита, с отбор експерти, със заклинания за това, как за много малко време ще станем богати, известни, а може би и красиви… И понеже няма как да не разпределям поравно отговорността между сервилните медии и лековерния избирател, ще вмъкна, че вината за резултатите от Гьобелсовата пропаганда би следвало да се сподели и от хората, които са си позволили да станат нейни жертви. Защото нито вестникът, нито радиото могат да мислят вместо теб, нали така?

И сега ще кажа нещо много важно. В България съществува Цигански Проблем. Цигански. Ако предпочитате, може и Ромски. Но е Проблем. Много, много сериозен и голям Проблем. След петнадесет години демокрация пропастта, която принципно си съществуваше между циганите и всички останали български граждани от всички останали етнически групи, се разшири до размерите на Колорадския каньон. Не че циганите бяха по-малко цигани по времето на Тодор Живков – и тогава дотягаха на минувачите с протегната ръка, и тогава цигански врачки досаждаха на хората, за да им „гледали” и крещяха покрай подминаващите ги клетви и ругатни. И тогава крадяха. И тогава превръщаха дадените им от общината жилища в клоаки, от които би избягала всяка уважаваща себе си болестотворна бактерия. Само че го имаше това нещо, че когато някой го обвиняха в някаква простъпка, той не сезираше веднага Международния съд, че му нарушавали правата на малцинство и не осъждаше за отрицателно време държавата.

В страната си появиха предприемчиви люде, които много бързо се ориентираха и си намериха ниша, която да ги изхранва. В това няма нищо лошо, но някои се оказаха по-големи „гяволи” и откриха съвсем неразработено поле – етническата и расова нетърпимост. Нароиха се организации, комитети по защита и всякакви такива паразитиращи групировки, чиято единствена цел е да следят да не би някой да си позволи да прояви някаква там расова некоректност.

Между другото, за да не пропищят някои подобни организации, (не че има голяма вероятност да прочетат точно това) ще заявя, че аз например съм против всеки човек, който се изхранва от джебчийство, не е открил феномена на плащането на сметки и който е практически недостъпен за закона, против всеки съм, който живее в нашето общество, но упорито отказва да се съобрази с неговите норми, обаче за сметка на това всички останали са задължени да се съобразяват с неговите желания по някакви неизвестни никому причини. Възмущавам се на всеки, който си цепи дървата в хола, преджобва ме в автобуса, гледа си кон и/или прасе в апартамента, задига капаците на уличните шахти, за да ги продаде за скрап, с което излага живота ми на риск, спира децата си да не ходят на училище, а вместо това ги подлага на системен тормоз и ги задължава да го издържат със своята просия… Да не изброявам нататък, мисля, че съм ясна. А дали този човек е циганин мен не ме интересува. Ако ще и холандец да е, щом е развял байрак срещу обществените порядки, обществото има пълното право да го дискриминира.

Проблемът се разраства и от това, че ако хванат някой, който за удобство ще нарека „нециганин” да извършва гореописаните действия, то той вероятно ще си понесе последствията. Но зад циганите дебнат споменатите по-горе паразитни групировки, за които е безкрайно удобен все по-паразитния начин на живот на този етнос.В момента, в който тези уж правозащитни организации стъпиха тук, изведнъж стана политически некоректно да се говори за цигани. Те станаха „роми”. Живеенето им на социални помощи се превърна в част от техния бит, неплащането им на ток се оказа изконна тяхна традиция, кражбите им еволюираха в тяхно културно наследство. И колкото повече, в течение на петнадесетте години демокрация, държавата бе политически коректна, толкова повече растеше наглостта им. Няма правителство, което да не носи споделена вина за този проблем. Няма такова. Нито едно. Държа да подчертая това.

Но през последните четири години се случиха някои събития (по инерция), а не се случиха още повече неща. Не станахме богати, родителите ни не ходят на почивка на Канарските острови, ние пък или нямаме работа, или работим за минимална работна заплата, или сме се споразумели да се подписваме на такава, вземаме по-голяма, но не ни тече нито стаж, нито ни се плащат пенсионни или здравни осигуровки. Освен ако не работим в държавно предприятие, нали. Молитвите на омерзения от предишното правителство народ, правителство, оглавявано от най-злия и най-богатия човек в страната, не бяха чути. Богът от Машината отказа да прояви своята божествена същност, че на всичкото отгоре и постъпките му, и нещата, които говореше, водеха до определени прозрения сред народа, та се налагаше да се обяснява, че той всъщност е един много, много умен човек. Даже мъдър. Интелигентен. Извънедно дори. Напук на впечатлението, което създава. Нали не се налага да изтъквам за причините, поради които четири години ни уверяваха безспирно в това, колко умен всъщност бил царя?

Напук на медиите, бълващи дитирамби за успехите на това правителство на различни поприща, напук на растящата дефлация, напук на тенискортовете и чешмичките, нароили се из запустелите селца, хората взеха да се чувстват некомфортно. Стана така, че се оказаха без алтернатива. От една страна, уж много е добро това правителство, поне „по телевизора” така казват, ама много хора след като си платят тока и после се чудят как да си купят хляб… От друга страна има там един рояк от преливащо сини партийки, че и едната – водена от Онзи човек… Брррррр! От трета страна пък наднича БСП-то… А от една съвсем чисто човешка страна и на най-доброжелателната бабичка и се качва кръвното, когато с 80-те си лева някак си плаща тока и водата и после гладува, просто защото не се е оказала от правилния етнос и не може да осъди държавата за нарушаване на правата си.

И стана така, че в нашата страна едни хора се оказаха само с права, а другите – само със задължения. Оказа се престъпление, ако си позволиш в ефир да кажеш това, което всички виждат – че циганите с поведението си паразитират върху цялото общество. Няколко дена преди парламентарните избори например, същите, при които АТАКА влезе в парламента, в студиото на Коритаров, Красимир Каракачанов от ВМРО изказа становището си, че не може човек, който няма никакво образование, да има претенции за назначаване на ръководна длъжност. Изтъкна проблема за неграмотността сред „ромите”, предложи да се търси решение на този въпрос, ако ще и с глоби да е, но тези хора трябва да се задължат да пращат децата си на училище. Каза, че образованието е първата стъпка, която трябва да се направи, за да се постигне жадуваната интеграция. Опонентът му, представител на паразитираща правозащитна организация, го обвини, че говорел като Хитлер, Коритаров пък го обвини, че поведението му е недостойно… Само че Каракачанов нищо лошо не каза, нали.

А в СКАТ няма кой да ти каже, че се държиш недостойно. Съвсем случайно може би, а може би не, но Сидеров откри своята златна мина – бавно тлеещия и много подтискан политически некоректен гняв на средния гражданин на тази страна. И колкото повече Сидеров говореше, толкова повече събитията му помагаха – ДПС развя пред всички с гордо вдигнато чело дипломата си на Официален политически рекетьор на държавата, на Столипиново му бе обещан безплатен околоизборен ток, убиецът на професора от София заведе дело срещу държавата, че му били нарушавали правата…Ако го нямаше всичко това, колко хора, мислите, би събрал Сидеров на площада при все изпънатата си десница и бутафорния си черен шлифер? А говоренето срещу него и заклеймяването на тези, които са го избрали наподобява на лекуването на фрактура с аналгин. Точно толкова безсмислено и опасно е. С това, което си позволи да направи Доган на тези избори, потенциалният електорат на Сидеров се увеличи поне двойно, можете да ми вярвате.

АТАКА е симптом на заболяване, но не е негов причинител. Политическото безхаберие и бълнуването за етническа търпимост в страна, в която реално нямаше кой знае какви предпоставки за нетърпимост, примиряването с Догановия рекет, човекът, който заплашва при всеки случай, че ще извади от ръкава си края на етническата стабилност у нас и е обявяван системно за най-добрият български политик, всичко това съчетано със ситемното понижаване на жизнения стандарт и гаврата с българина от страна на всичките четири власти (медиите няма защо да се държат цигански и те, крайно време е да осъзнаят, че освен права и те си имат отговорности) – всичко това ни доведе дотук.

2 thoughts on “АТАКА била феномен… Ха!

  1. и най-вече безхаберието … нали предпочитаме някой да мисли вместо нас докато гледаме биг брадър?!?

    преди няколко месеца с група млади хора обсъждахме темата за какво служи държавата и двете идеи, които запомних бяха :

    1. за да събира боклука
    2. за да плаща пенсиите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s