Това вярно ли е?!

Британските безработни – царе в БГ
22 септември 2007 / News.dir.bg
Лондонският всекидневник Metro съобщава, че безработните британци вече могат да се преселят в България, където ще получават британски социални помощи, но при много по-ниски разходи.
Вестникът, който се предоставя безплатно в метрото и по железопътните гари, информира, че безработните британци вече могат да си позволят да живеят като хора от висшето общество, като си купуват бира за 35 пенса и ядене за по-малко от 6 паунда, ако се преместят в България.
Властите в тази балканска държава бяха принудени със специално решение на съда да плащат на граждани на Европейския съюз, които са без работа в страната, същите социални помощи, които те биха получавали в родината си. Това означава, че британците ще получават 230 паунда месечно, което е повече от средната за България заплата. Решението беше взето, след като безработен германец осъди българското правителство във Върховния съд, като поиска да му бъдат изплащани социални помощи в съответствие със законите на ЕС, които страната е приела и подписала. Михаел Витвер спечели делото и сега получава 570 евро месечно, коментира изданието. Вестникът обяснява, че България, която стана член на ЕС през януари, е една от най-евтините страни в Европа. Решението, наложено от съда е стандартно за всички страни от ЕС, заяви говорител на Департамента за трудова заетост и пенсии.

Да питам: някой да знае случайно дали това е вярно?! Че не ща да пиша каквото ми е на ума преди да съм убедена в истинността на статията…

Advertisements

6 thoughts on “Това вярно ли е?!

 1. Г-жа Гюрова е дала линк към оригиналната статия на сайта на „Метро“. Там, в първия коментар към нея, англичанин пита абсолютното същото като тебе: „Ummm…..Is this story a joke?“

 2. Не съм запозната с подробности, но като съдя по наблюдаваното лично от мен,… хм! 😦
  Мислех и така се клюкарстваше, че неудобните за английското общество, са насърчавани (меко казано) да напуснат страната си и да се заселят трайно в други страни. Възприемах го като някогашното изпращане на каторжници в Австралия – да не им пречат на хубавия живот и т.н.
  Като виждам какви хора идват в нашите села – не лошо да ми стане, а направо ми се повръща. Но съм доста субективна. А сега след тази информация вече нямам думи – ако е истина, … не знам!

 3. Хм, Орлине, не бях обърнала внимание.

  Хора, да ви кажа, нещо не ми се вярва. Така де, то пък си има горна граница на невероятността, а? 🙂 Все щеше да се разчуе, имам предвид.

 4. Хм. Май излезе, че не е точно вярно. По-скоро помощите им се плащали само три месеца, а после съответното правителство (британското санким) ги възстановявало. А инак имаше предложение нашето правителство да определи месечна помощ за безработни в рамките на 4000 евро да речем, след което всички вкупом -примерно в Швеция. Или Монте Карло. Или няма значение къде, ама щеше да е готино. Ама нямаааа! 😦

 5. @Орлин
  Ама не ми викай „г-жа Гюрова“, плз, че ще почна да се взимам насериозно 😉 Наричай ме както се нарим аз самата в блога си и в коментарите по чужди блогове – Вени.

  @marfa
  За трите месеца е така, обаче и с трите месеца пак общата сума е много по-голяма от тази, която биха получил същия български безработен за целия полагащ му сепериод, мисля, че беше година.

  30-годишен германец търси работа в България
  „Три месеца Михаел ще получава по 570 евро обезщетение за безработица, каквото се полага в Германия.“

  Та затова – знаеш ли нещо конкретно дали ги възстановява чуждото правителство тези обзщетения?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s