Печено пиле по селски

Понеже снощи било Коледни заговезни, реших да споделя с какво заговях, пък вие да ми завиждате! :)

Печено пиле по селски

Продукти:

  • 1 пиле
  • 3 моркова
  • 1/2 глава стар лук
  • няколо зърна чер пипер
  • сол на вкус
  • 1 ч. чаша бяло вино
  • половин пакетче краве масло
  • малко олио за намазване на тавичката

Приготовление:

Пилето се измива и се привежда в подходящ за готвене вид. Разделя се на две равни половини, посолява се и се дърпа настрани. В това време морковите и лукът се изчистват и се нарязват на много ситно. Тавичката, в която ще печем, се намазва с олио, двете половини на пилето се поставят в нея с вътрешната част надолу, а върху него се поставят парченца краве масло. Слагат се морковите, лукът и черният пипер, добавя се и чашата вино, а който има желание може да сложи и соев сос на вкус. Не е задължително, но може и с него, а може и без – който както обича. Пилето се слага в сгорещената фурна и се пече около час и половина, като от време навреме се обръща, докато стане равномерно кафяво.

Лесна, но много вкусна манджа, а? :)

About these ads

10 мнения по „Печено пиле по селски

  1. Сигурно е вкусна :-)
    Правила ли си си т.нар. „пиле по аржентински“? (Демек пиле с майонеза и лук :-)) СЪщо много лесна и вкусна рецепта, ако не я знаеш – ще ти я дам :-)

  2. :-)
    Значи трябва ти:

    1 големичко пиле (също може с пилешко бяло месо или пилешки пръжолки)
    1 майонеза на „Краси“ (казвам марката, за да се ориентираш в грамажа, а ти сложи каквато предпочиташ, естествено)
    1 или половин кофичка кисело мляко (според това, което ти предпочиташ)
    3-4-5 глави лук (според големината и вкуса)
    сол
    черен пипер
    йенска тава

    Измиваш, почистваш и нарязваш пилето на порционни парчета. Слагаш му малко сол и черен пипер и го дърпаш на една страна. Нарязваш главите лук на тънки полумесеци, слагаш им и на тях малко солчица и ги буташ на друга страна :-)В една купа разбиваш майонезата с киселото мляко, ама хубаво да стане хомогенна смес. Така. После вземаш йенската тава и почваш да нареждаш :-) Редиш: ред пиле, ред лук и сипваш от соса. Нареждаш всичкото така и най-отгоре хубаво заливаш със соса (ти си си го разпределила и за отгоре си си оставила малко повечко). Захлупваш с капака и буташ йената във фурната. Не мога да ти кажа колко точно се пече, но сигурно към час. Ти ще го видиш, когато е готово. А каква миризма се носи… ужас :-)
    Получава се сериозна манджа :-) С интересен сос от майонезата :-) Някой може да го полисли за сметанов :-)Понася добре бяло вино и бира :-)
    Опитай някой път и кажи ако съм те подвела :-)

  3. Нямам търпение да предложиш някоя салата, за да имам повод да ти дам една рецепта за празниците :-)(а може и не само по празниците)

  4. пробвайте да си изпечете пиле набито на бутилка!слагате на пилето сол,подправки по желание и счукан чесън.В една тава наливате вода,отваряте бутилка бира,която слагате в средата на тавата и набивате пилето на нея.Ако фурната е ниска и не се хваща,пилето прелейте бирата в по малко шише.От сок или друго,но да е стъклено!Добър апетит!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s