Селска туршия

Продукти:

  • 5 кг. много зелени камби
  • 2 глави хубав, бял карфиол
  • 1 кг. моркови (най-добре малки морковчета)
  • 1 кг. корнишончета
  • 1 кг. малки зелени доматчета
  • 1 кг. брюкселско зеле (в чест на Европата, до миналата година не слагах)
  • 1/2 кг. чесън
  • 1/2 кг. малки лукчета
  • 1 дюля
  • корен хрян
  • глава целина
  • листа целина

За саламурата:

  • 17 чаши вода
  • 1 чаша оцет (6 гр. ябълков)
  • 1 1/4 чаша обикновена готварска сол
    (нали няма да се чудите <strong>какви</strong> чаши?! Става въпрос за пропорция бе!)

Приготовление:

Продуктите се измиват, почистват, нарязват и се подреждат в бидонче. Хрянът се стърже или се реже на ситно, чесънът е на скилидки, не се слага на цели глави! Най-отгоре се прави венче от целина, за да не изплува туршията и се залива със саламурата.

Саламурата от своя страна се приготвя по най-елементарния начин: разбъркват се водата, оцетът и солта, и това е. Нищо друго.

След няколко дни туршията започва да се преточва, зависи от времето колко дълго продължава това, после евентуално може да се пресече с калиев сорбат например.

Де депресия, де!

About these ads

4 мнения по „Селска туршия

  1. Ми то не е толкова страшно, колкото изглежда, пък и мойта мама има активно участие:) А резултатът е мноооого, ма мноооого вкусен. Най-малкото заразихме целия блок и сега всички правят само тази туршия:)

  2. Pingback: Къщата на Грибоедов

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s